Tips voor het Kgalagadi Transfrontier Park in Zuid-Afrika

Tips voor het Kgalagadi Transfrontier Park in Zuid-Afrika

Dit moet je weten over het Kgalagadi Transfrontier Park

Het Kgalagadi Transfrontier Park is een samenvoeging van 2 nationale parken: het Kalahari Gemsbok National Park in Zuid-Afrika en het Gemsbok National Park in Botswana. In 2002 zijn de parken bij elkaar gevoegd om het leefgebied van de dieren te vergroten en is het Kgalagadi Transfrontier Park geboren. Zo’n 25% van het park ligt in Zuid-Afrika en ongeveer 75% van het park vind je op Botswaans grondgebied. Het park is inmiddels 38.000 vierkante kilometer groot en daarmee is het ongeveer even groot als heel Nederland. Bizar! Daarnaast maakt het Kgalagadi Transfrontier Park deel uit van de Kalahariwoestijn waar maximaal 200 mm water per jaar valt. Niet voor niets betekenen ‘Kgalagadi’ en ‘Kalahari’ beide ‘dorstig land’ in de taal van de San (bosjesmannen).

Het hele Kgalagadi Transfrontier Park wordt beschermd door zowel Zuid-Afrika als Botswana en het gehele park is niet omheind. Daardoor kunnen de dieren vrij lopen van het Zuid-Afrikaanse gedeelte naar het Botswaanse gedeelte of vice versa.

Het leefgebied van de zeldzame woestijnleeuw

In het Kgalagadi Transfrontier Park komen een kleine 500 diersoorten en 170 vogelsoorten voor. Het meest bijzondere dier is echter de woestijnleeuw, een zeer zeldzame leeuwensoort die enkel in de Namibwoestijn en de Kalahari voorkomt. In de jaren ‘80 dacht men dat de woestijnleeuw was uitgestorven, totdat aan het begin van de 20e eeuw verschillende leeuwen werden gespot in de Namibwoestijn. De woestijnleeuw kan overleven in de meest erbarmelijke omstandigheden en is aangepast aan de extreme droogte van de woestijn. Bovendien kunnen woestijnleeuwen enorme zandduinen en ruige bergen beklimmen, en halen ze genoeg water uit hun prooien waardoor ze niet tot nauwelijks water hoeven te drinken. Niet alleen qua leefomstandigheden en karakter verschillen woestijnleeuwen van normale leeuwen, ook zien ze er net anders uit. Zo hebben mannetjes-woestijnleeuwen zwarte manen.

Welke dieren leven nog meer in het park?

Los van de woestijnleeuw heb je kans nog veel meer dieren in het Kgalagadi Transfrontier Park tegen te komen. Denk aan luipaarden, cheeta’s, hyena’s, lynxen, Afrikaanse wilde katten, aardwolven, giraffen, jakhalzen, caracals, stokstaartjes, springbokken, steenbokken, wildebeesten, gemsbokken, hartebeesten, honingdassen, struisvogels, meerkatten en springhazen. Om deze dieren te zien lopen door de felrode duinen en langs de rivier is surrealistisch. Daarnaast is het Kgalagadi Transfrontier Park een walhalla voor vogelliefhebbers. Zo vind je hier de hoogste concentratie roofvogels in heel Zuid-Afrika.

Het is niet mogelijk de gehele Big 5 te spotten in het Kgalagadi Transfrontier Park. Zo vind je hier geen olifanten, neushoorns en buffels.

Tips voor overnachten in het Kgalagadi Transfrontier Park

Overnachten in Zuid-Afrika

Bezoek je het Zuid-Afrikaanse deel van het nationale park? Dan heb je keuze uit verschillende kampen en 1 luxere lodge. De kampen zijn allemaal vrij basic, waarbij je overnacht in je eigen camper, (dak)tent of chalet. Van die overnachtingskampen beschikken 3 restcamps over een winkel en een benzinestation (Twee Rivieren, Mata Mata en Nossob). Het populairste kamp is de Twee Rivieren, gelegen in het zuiden en de plek waar je het park binnenkomt als je door Zuid-Afrika reist. Hier heb je immers de meeste faciliteiten. Wil je echter juist midden in de natuur slapen in een kamp dat niet is omheind? Dan zijn Bitterpan, Kalahari Tented Camp, Urikaruus, Kieliekrankie Wilderness Camp, Gharagab en Grootkolk de beste opties. Houd er rekening mee dat Gharagab en Bitterpan enkel met een 4×4 te bereiken zijn.

Overnachten in Botswana

Wil je juist het Botswaanse gedeelte bezoeken? Dan is de keuze iets beperkter. Zo vind je hier helemaal geen lodges of hotels, enkel een aantal overnachtingskampen die vaak ook erg basic zijn en waar je geen huisjes of chalets vindt. Je bent dan dus echt aangewezen op je eigen (dak)tent. Een aantal opties zijn Mabuasehube, Rooiputs, Nossob en Kaa.

Mijn ervaring met de !Xaus Lodge

De !Xaus Lodge is de enige lodge in het Kgalagadi Transfrontier Park, gelegen op de top van een heuvel met uitzicht op een gigantische zoutpan inclusief een waterhole. Wij verbleven hier zelf 3 nachten en ik had het absoluut niet willen missen. Je bevindt je diep in het park en de lodge is niet omheind, waardoor wildlife de lodge zomaar kan bezoeken. Zo komen hier geregeld leeuwen en luipaarden water drinken. Bovendien heb je uitzicht op een waterhole waar gedurende de dag ontzettend veel dieren naartoe gaan. Slapen doe je in een van de 12 traditionele bungalows die van alle gemakken zijn voorzien. Denk aan een heerlijk groot tweepersoonsbed, een fijne veranda met uitzicht en zelfs een zouten douche die rechtstreeks uit de zoutpan wordt getapt.

Los van het fantastische uitzicht, de fijne bungalows en het feit dat je omringd bent door wildlife, biedt de !Xaus Lodge een zwembad met ligbedden, verschillende hoekjes om te relaxen en een restaurant. Tijdens je verblijf zijn alle maaltijden standaard inclusief, net als transfers en een hoop gave activiteiten zoals safaris. Wij gingen iedere dag minstens 1 keer op gamedrive met gids, maar hebben ook een spannende bush walk gemaakt, een bezoek gebracht aan een nagebootst San-dorp en fantastische zonsondergangen aanschouwt. Alle werknemers van de lodge stammen af van de San (bosjesmannen) en de grond van de !Xaus Lodge is officieel erkend aan de San. Daardoor leer je tijdens je bezoek ook meer over de (vroegere) leefwijze van deze bevolkingsgroep. Een extra pluspunt is dat de opbrengsten naar de San gaan.

Slapen bij de !Xaus Lodge is in verhouding niet goedkoop, maar gezien alles inclusief is hoef je ter plekke niets meer uit te geven. Al met al vallen de kosten daardoor mee. Bovendien vond ik het een enorme meerwaarde om bij de lodge te slapen en ik heb iedere dag urenlang gestaard naar de zoutpan en de prachtige omgeving, waar ik continu wilde dieren zag lopen. In de lodge vind je geen wifi noch bereik, maar dat maakt de ervaring des te beter. Een overnachting boek je hier online.

Op selfdrive door het park

Het park is volledig ingericht op het maken van selfdrives, wat betekent dat je met je eigen auto door het park rijdt en wildlife spot. Er zijn een aantal hoofdwegen en een aantal zijwegen die je kan nemen, waarbij je niet off-road mag gaan. Dit betekent dat je de dieren enkel van dichtbij kan bewonderen als zij op of dichtbij de weg zitten. Daarom is een verrekijker sowieso een must. Zelf hebben wij deze verrekijker en daar hebben wij tijdens verschillende reizen naar Zuid-Afrika heel veel plezier van gehad. Los van dat je niet off-road mag gaan, moet je je ook aan bepaalde snelheidsregels houden. Zorg daarnaast voor voldoende snacks en water.

Praktische tips voor een bezoek aan het Kgalagadi Transfrontier Park

Wat is de beste reistijd?

Je kan het Kgalagadi Transfrontier Park in principe het hele jaar bezoeken, hoewel het hier in de Zuid-Afrikaanse zomermaanden (oktober tot april) erg heet kan worden (35 tot 40 graden). In de wintermaanden, zo tussen mei en september, is het hier qua temperatuur een stuk aangenamer. Zo is het overdag meestal tussen de 20 en 30 graden, en daalt de temperatuur ‘s nachts naar 2 tot 8 graden. Bovendien is dit het droge seizoen, wat betekent dat meer wildlife richting de waterholes en de rivierbeddingen trekken en je dus ook meer kans hebt om veel wildlife te spotten. Zelf bezocht ik het park in de maand mei en dat was perfect. Overdag genoot ik van een strakblauwe lucht en een zonnetje met 25 graden, terwijl het ‘s nachts lekker koud was.

Heb je een 4×4 nodig?

Voor een selfdrive door het park heb je geen 4×4 nodig, hoewel vrijwel iedereen dit wel heeft in het Kgalagadi Transfrontier Park. Wij reisden zelf zonder 4×4 door het park en dit was hartstikke goed te doen. Je kan niet alle zijwegen nemen, maar alle hoofdwegen in het park kan je prima met een normale personenauto rijden. Vanuit de hoofdwegen hebben wij tal van dieren gespot, waaronder 2 verschillende groepen woestijnleeuwen, een groep giraffen en tal van ander wildlife. Wel is het handig een auto te huren die net wat hoger is. Wil je echter alle mogelijke paden kunnen aandoen in het park? Dan is een 4×4 wel een must.

Entreekosten

Voor het bezoeken van het Kgalagadi Transfrontier Park betaal je 465 Rand per persoon per dag, omgerekend zo’n €24. Mocht je 3 nachten gaan, dan betaal je dus zo’n €72 per persoon. Dit wordt gebruikt voor conservatie.

Verder reizen na het Kgalagadi Transfrontier Park

Aangezien het Kgalagadi Transfrontier Park grenst aan Botswana, Zuid-Afrika en Namibi?, kan je jouw roadtrip gemakkelijk voortzetten naar een van deze bestemmingen. Zelf reisde ik na het Zuid-Afrikaanse gedeelte van het Kgalagadi Transfrontier Park door naar de Fish River Canyon in Namibi?, waar ik een geweldige 3-daagse trekking maakte. Reis je juist richting het zuiden? Zet je trip dan voort met het Augrabies Falls National Park, daar waar je een indrukwekkende waterval bekijkt en wederom een selfdrive maakt om wildlife te spotten. Ook heb je hier de kans prachtige kokerbomen te zien, een plantensoort die enkel in dit deel van de wereld voorkomt. Lees ook het kopje hieronder om te zien hoe je de grenzen oversteekt.

De verschillende ingangen van het Kgalagadi Transfrontier Park

Vanuit Zuid-Afrika

Reis je door Zuid-Afrika en wil je de Zuid-Afrikaanse kant van het park bezoeken? Dan kom je binnen via Twee Rivieren, de hoofdingang van het Kgalagadi Transfrontier Park dat tevens gedeeld wordt met Botswana. Dit is de enige ingang vanuit Zuid-Afrika.

Vanuit Botswana

Kom je vanuit Botswana? Dan kan je ook de Twee Rivieren ingang nemen. Een andere ingang is de Mabuasehube Gate in het oosten van het park. Tot slot kan je het noordelijke deel van het park in via de Kaa Gate.

Vanuit Namibi?

Kom je vanuit Namibi?? Dan is de Mata Mata Gate de enige ingang, gelegen in het westen van het Kgalagadi Transfrontier Park. Als je vanuit hier komt, steek je meteen de grens over van Namibi? naar Zuid-Afrika en kom je aan in het Zuid-Afrikaanse deel van het park. Als je vanuit hier naar binnen gaat, dien je je wel alsnog in te schrijven bij de ingang van Twee Rivieren.

Meer van de auteur

Waar verblijven in Marrakech? De 6 mooiste riads!

Waar verblijven in Marrakech? De 6 mooiste riads!

Wat te doen op Koh Phangan? 8 tips & bezienswaardigheden!

Wat te doen op Koh Phangan? 8 tips & bezienswaardigheden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *