Checklist voor een vakantie naar Zuid-Afrika
Schaf 2 losse enkeltjes aan
Wil je een volledige rondreis maken door Zuid-Afrika? Dan is het verstandig 2 losse enkeltjes aan te schaffen in plaats van een retourtje. Zuid-Afrika is immers een gigantische bestemming en het is praktisch gezien niet handig als je weer helemaal terug naar de beginbestemming moet rijden voordat je naar huis vliegt. Wij kochten een enkeltje van Amsterdam naar Johannesburg en vervolgens kochten we een enkeltje van Kaapstad naar Amsterdam. Ideaal!
Huur je auto op tijd
In Zuid-Afrika is het een must een eigen auto te hebben, gezien het openbaar vervoer slecht geregeld is en je zonder auto op maar weinig plekken kan komen. Bovendien geeft de auto je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Omdat vrijwel iedereen een auto huurt in Zuid-Afrika, is het wel verstandig dit op tijd te doen. Hoe langer je wacht, des te duurder de huurauto’s vaak worden. Wij huren vrijwel altijd een huurauto via Sunny Cars, omdat je daar standaard all inclusive bent verzekerd. Heel fijn, want zo weet je zeker dat je goed bent gedekt en er komen ook geen onverwachte kosten bij. Bovendien is een tweede bestuurder vaak inbegrepen bij Sunny Cars en het noodnummer is 24/7 bereikbaar in het Nederlands, mocht er onderweg toch wat zijn. Voor Zuid-Afrika heb je geen 4×4 nodig, een normale personenauto volstaat ook. Meer informatie over een auto huren in Zuid-Afrika lees je in m’n uitgebreide artikel daarover. Ook lees je in dat artikel alles wat je moet weten over het autorijden in Zuid-Afrika.
Schaf een internationaal rijbewijs aan
Voor Zuid-Afrika heb je officieel een internationaal rijbewijs nodig, welke je altijd mee moet nemen met je normale rijbewijs. Een internationaal rijbewijs kost €27 en dit regel je gemakkelijk bij een van de ANWB-winkels. Neem een pasfoto en je normale rijbewijs mee, en jouw internationale rijbewijs wordt met een paar minuten gemaakt. Dit rijbewijs is vervolgens 2 jaar geldig.
Check welke vaccinatie je nodig hebt
Als je in de Zuid-Afrikaanse zomer reist, onze winter dus, bestaat de kans dat je naar malariagebieden gaat. Daarom is het verstandig om van tevoren even contact op te nemen met de huisarts of een tropeninstituut om na te vragen wat je mee moet nemen naar Zuid-Afrika. Wellicht moet je een malarianoodpakket mee of raden zij andere vaccinaties aan.
Ga na of je een visum nodig hebt
Je mag maximaal 3 maanden door Zuid-Afrika reizen zonder een visum aan te vragen en hoef je niets te regelen. Ga je langer dan 3 maanden naar Zuid-Afrika toe? Dan heb je wel een visum nodig. Kijk dan even goed welk visum je nodig hebt en waar je dit het beste kan aanvragen.
Zet je pinpas op ‘Wereld’
Vergeet niet voor je vertrek de pinpas op ‘Wereld’ te zetten, zodat je in Zuid-Afrika geld kan opnemen bij de automaten en dat je met je pas kan betalen.
De ultieme inpaklijst voor Zuid-Afrika
Hieronder vind je een inpaklijst met alle handige items die je naar Zuid-Afrika moet meenemen. Daarbij heb ik de standaarditems weggelaten, zoals normale kleding en toiletspullen, want dat neem je toch wel mee. Ik benoem hieronder dus alleen de extra items die je niet altijd meeneemt op reis, maar die voor Zuid-Afrika wel erg handig zijn.
Verrekijker
Een verrekijker is naar mijn mening essentieel als je een reis door Zuid-Afrika maakt. Zuid-Afrika draait immers om de wildlife en niets is gaver dan dieren van dichtbij te kunnen spotten. Met een verrekijker kan je dieren echt goed bewonderen, ook al staan ze ver weg. En mochten de dieren al redelijk dichtbij staan, dan kan je met een verrekijker de details zien. Denk aan de ogen, lippen en huid. Dit maakt de dieren nog spectaculairder. Wij hebben zelf de Bushnell Engage 12×50 van deze verrekijker winkel genomen. Deze verrekijker stelt binnen no time scherp, hij zoomt ontzettend ver in en hij is niet te zwaar of te groot. Wij hebben hier enorm veel plezier van gehad tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika en we hebben het bijna dagelijks gebruikt. Gelukkig gaat een verrekijker jarenlang mee, dus na je reis door Zuid-Afrika heb je hier ongetwijfeld nog veel vaker plezier van.
Zuid-Afrikaanse stekker
De Nederlandse stekker past vaak niet in het stopcontact in Zuid-Afrika, hoewel je wel steeds vaker stopcontacten vindt waar de Nederlandse stekker wel in past. De meeste hotels hebben echter nog de traditionele, Zuid-Afrikaanse stopcontacten met 3 plugs. Het is dus essentieel om deze mee te nemen op reis, welke je hier online kan bestellen. Wil je het liever ter plekke kopen? Dat kan ook! In veel supermarkten en op de luchthaven kan je stekkers kopen. Dit is een iets goedkoper dan als je het in Nederland koopt.
Tip! Wij nemen zelf ook altijd een stekkerdoos mee op reis. Zo hoef je deze alleen in te pluggen en vervolgens heb je meerdere normale stopcontacten. Zo weet je zeker dat je altijd genoeg stekkers hebt om al je apparatuur op te laden.
Fleece/trui/jas
Reis je in de winterperiode naar Zuid-Afrika? Dan is het niet onverstandig een fleece op je inpaklijst voor Zuid-Afrika te zetten, net als een extra trui of een jas. In de winterperiode is het overdag niet koud, maar in de ochtenden en avonden kan het op sommige plekken behoorlijk koud zijn. Wij reisden de hele winter door Zuid-Afrika en vaak was het overdag 20-25 graden en zonnig, maar vroeg in de ochtenden en tijdens de gamedrives was het behoorlijk koud. Bovendien zit je dan in een open safari-auto. Bij ons was het, o.a. in de Drakensbergen, in de nachten zelfs aan het vriezen en ook hebben we hier sneeuw meegemaakt. Daarnaast is het verstandig met laagjes te werken, zodat je gemakkelijk iets kan aan- of uittrekken. Zo had ik thermokleding mee wat ik onder mijn normale kleding aan kon trekken. En aan 2 lange broeken had ik eigenlijk niet genoeg.
Tip! Een regenjas is ook altijd handig om te hebben. Vooral in de West-Kaap, o.a. bij Kaapstad, regent het regelmatig en is het weer vrij onvoorspelbaar. Zelf heb ik al een tijdje deze regenjas welke geweldig is op reis.
Telelens
Ben je van plan veel op safari te gaan en houd je van fotografie? Dan loont het echt om een telelens aan te schaffen. Zelf heb ik, vlak voor mijn Zuid-Afrika reis, een supertelelens aangeschaft en dit was het beste cadeau wat ik mezelf heb kunnen geven voor deze rondreis. Ik heb enorm veel plezier gehad aan de lens, omdat ik de dieren zo gemakkelijk erg dichtbij kon halen en je goed de details kan zien. Dit maakt je foto’s een stuk gaver. Om precies te zijn heb ik deze supertelelens van Olympus, maar er zijn ook goedkopere varianten met iets minder zoom.
Powerbank
In Zuid-Afrika ben je vaak de hele dag op pad, bijvoorbeeld tijdens een selfdrive in een van de nationale parken, en daarom kan het fijn zijn een powerbank mee te nemen. Zo kan je altijd de telefoon of ander apparatuur opladen. Ook zal je in Zuid-Afrika veel meekrijgen van load shedding, waarbij de elektriciteit een paar uur uit gaat. Helaas hebben ze in Zuid-Afrika al jarenlang veel problemen met stroom en daarom komt load shedding bijna iedere dag voor. Als er load shedding is, kan je dus niets opladen en daarom is een powerbank extra handig.
Wandelschoenen
Ben je van plan richting de Drakensbergen te gaan of wil je in Kaapstad een aantal mooie hikes maken (zoals die naar de Tafelberg)? Dan raad ik zeker aan wandelschoenen op je inpaklijst voor Zuid-Afrika te zetten met voldoende grip. Het liefst ook hoge schoenen in verband met slangen en andere insecten. Dit is uiteraard geen must, maar ik vond het wel fijn om met hoge bergschoenen te wandelen. Neem ook goede wandelsokken mee, zodat je geen blaren krijgt.
Muggenspray
Muggen vind je niet veel in Zuid-Afrika, maar ze zijn er wel. Zelfs in de winterperiode hebben wij op sommige plekken muggen gezien en zijn we een aantal keer gestoken. Daarom is het verstandig muggenspray met voldoende DEET mee te nemen voor extra bescherming. Zeker in de zomerperiode is dit handig, wanneer de muggen meer actief zijn en er in sommige gebieden rond deze periode ook malaria voorkomt.
Zonnebrand
De zon in Zuid-Afrika is behoorlijk sterk en de zon schijnt hier vaak volop, ook in de winterperiode. Neem daarom alvast genoeg zonnebrand vanuit huis mee, zodat je daar meteen kan beginnen met smeren. Uiteraard kan je, mocht de tube op zijn, in Zuid-Afrika weer nieuwe zonnebrand kopen.
Veel neutrale kleuren
Voor een safari in een auto hoef je niet echt na te denken over de kleuren van je kleding, maar zorg wel dat je neutrale kleuren aantrekt als je een bush walk gaat maken. Wij maakten een bush walk in het Welgevonden Game Reserve en in het Manyoni Private Game Reserve en beide keren moesten we neutrale kleuren aan, het liefst kaki-kleuren. Zo ben je meer onzichtbaar en zien de dieren je niet van ver aankomen. Zorg dus dat je deze kleuren inpakt.
Tekentang
In Zuid-Afrika komen helaas ook teken voor en dus is het verstandig een tekentang mee te nemen. Ook wij hebben helaas met teken te maken gehad in Zuid-Afrika. Natuurlijk is het altijd slim meer ehbo-spullen in te pakken voor het geval dat.
Zwemkleding
Tot slot moet je zwemkleding op je inpaklijst voor Zuid-Afrika te zetten, zeker als je de prachtige Tuinroute wilt rijden. Hier bevind je je continu aan de kust. Hoewel de zee in Zuid-Afrika vaak erg koud is, kan het heerlijk zijn om een verfrissende duik te nemen op je vakantie. Ook als je wilt gaan surfen, bijvoorbeeld bij Jeffreys Bay, is zwemkleding een vereiste.