Wildparken Zuid-Afrika: dit zijn de 5 beste game reserves

Wildparken Zuid-Afrika: dit zijn de 5 beste game reserves

Het verschil in parken & reservaten

In Zuid-Afrika vind je tientallen wildparken en game reserves waar je een safari kan maken. Het is echter goed om te weten dat sommige parken door de overheid worden beheerd, terwijl andere reservaten privébezit zijn. De verschillen tussen de parken zijn behoorlijk groot. Hieronder vind je alle voor- en nadelen.

Parken die door de overheid worden beheerd

In de parken die door de overheid worden beheerd zijn de regels vrijwel hetzelfde. Zo mag niemand off-road rijden, ook niet de gidsen, en dien je altijd op de (on)verharde wegen te blijven. Daardoor kan je nooit heel dichtbij de dieren komen, tenzij de dieren zich langs de kant van de paden bevinden. Wel is het in dit soort parken toegestaan een selfdrive te maken, wat een spannende en leuke ervaring is. Dit heeft echter ook een nadeel, want dit betekent dat het in dit soort parken druk kan zijn. Parken die door de overheid worden beheerd zijn o.a. het Addo Elephant Park, het Krugerpark en het Hluhluwe-Imfolozi Park.

De voor- en nadelen van de overheidsparken

VoordelenNadelen
Dit soort wildparken zijn goedkoper
Je mag niet offroad gaan, ook niet met gids
Selfdrives zijn toegestaan
Kans op het spotten van wildlife is kleiner
Je hoeft geen overnachting te boeken
Het kan druk zijn in dit soort parken

Parken die in privébezit zijn

Naar mijn mening tellen de voordelen van de privéreservaten zwaarder. De regels verschillen per reservaat, maar over het algemeen is het in dit soort parken niet mogelijk een selfdrive te maken. Je moet daardoor verplicht met een gids op gamedrive gaan en dit is tevens enkel mogelijk als je ook een overnachting in het park hebt geboekt. Daardoor is het veel rustiger in de privéreservaten. Ook mogen de gidsen in de meeste privéreservaten off-road gaan, waardoor je dichtbij alle wildlife kunt komen. Bovendien is het extra spannend om dwars door de bosjes te rijden, op zoek naar olifanten en leeuwen. Het enige nadeel van privéreservaten is dat dit veel prijziger is. Logisch wel, want de ervaring is naar mijn mening ook veel gaver.

De voor- en nadelen van de privéreservaten

VoordelenNadelen
Je mag off-road gaanPrivéreservaten zijn duurder
Kans op het spotten van wildlife is groterJe moet een overnachting boeken
Het is in dit soort parken rustiger
Een selfdrive is niet toegestaan

Mijn 5 favoriete wildparken en game reserves in Zuid-Afrika

Welgevonden Game Reserve

Het Welgevonden Game Reserve is een privéreservaat in de provincie Limpopo, op nog geen 3 uur rijden vanaf Johannesburg. Voor een privéreservaat is het park met zijn 37.000 hectare werkelijk enorm. De landschappen in Welgevonden vari?ren dan ook van bergachtig tot vrij vlak. Zo rijd je het ene moment over open vlaktes om vervolgens door dichtbegroeide bossen en over rotsachtige terreinen te rijden. In het Welgevonden Game Reserve leeft de gehele Big Five, maar je hebt ook kans o.a. cheeta’s, hyena’s, schubdieren, civetkatten, aardvarkens en nijlpaarden tegen te komen. Los van de mooie landschappen kan je hier hoogstwaarschijnlijk een hoop wildlife afvinken. Inmiddels heb ik het Welgevonden Game Reserve 2 keer bezocht en na 10 safari’s in dit park kan ik oprecht zeggen dat dit een van de mooiste wildparken van Zuid-Afrika is!

Tips voor overnachten: de Laluka Lodge en de Kololo Lodge. De eerste lodge ligt midden in het Welgevonden Game Reserve, waardoor je ook kans hebt wildlife te zien vanaf je eigen terras. Bovendien is Laluka heel luxe. Overnachten doe je in een eigen huisje met een grote veranda inclusief plunge pool, een buitendouche en een enorm ligbad. Alle maaltijden en 2 gamedrives per dag zijn standaard inbegrepen, net als een bush walk. Heb je wat minder budget? Dan is Kololo de beste optie. Deze lodge ligt officieel net buiten het park, maar vanaf het terras kijk je wel uit op het reservaat.

Sabi Sands

Het Sabi Sands Reserve is onderdeel van het Krugerpark, maar is officieel een privéreservaat. Het Krugerpark bestaat immers uit een gedeelte dat door de overheid wordt beheerd en een gedeelte dat uit verschillende privéreservaten bestaat. Er zijn echter geen hekken geplaatst tussen het gedeelte dat door de overheid wordt beheerd en tussen de privéreservaten, dus alle dieren kunnen vrij rondlopen. Ieder gedeelte van het Krugerpark is dus de moeite waard, maar er zitten wel verschillen tussen de reservaten. Zo heeft elk reservaat zijn eigen regels en specialiteiten. Het leuke aan Sabi Sands is dat je hier de meeste kans hebt om katachtigen te spotten. Wil je leeuwen, cheeta’s en luipaarden zien? Dan is Sabi Sands de beste keuze in het Krugerpark, waarbij het vooral bekendstaat om de vele luipaarden. Ook wij zagen in Sabi Sands 1 luipaard en 8 leeuwen. Werkelijk fantastisch!

Tips voor overnachten: wij sliepen zelf bij de Umkumbe Bush Lodge en dat was geweldig. Je slaapt in een luxe tent te midden van Sabi Sands, waardoor je in de nacht de geluiden van alle wildlife hoort. Wij hadden iedere nacht hyena’s vlakbij de tent, dus dat was echt een te gekke ervaring. Bovendien is de tent comfortabel en knus, met alles wat je nodig hebt. Denk aan een badkamer, een fijn bed en een eigen veranda. Iedere dag zijn 2 gamedrives inbegrepen en alle maaltijden worden verzorgd. Ontbijten en lunchen doe je met uitzicht op wildlife en dineren doe je romantisch bij het kampvuur.

Manyoni Private Game Reserve

Net als het Welgevonden Game Reserve is het Manyoni Private Game Reserve een nog relatief onontdekt wildpark in Zuid-Afrika. Wederom is dit een privépark, wat betekent dat het eigen regels kent. Het is niet mogelijk een selfdrive te maken en daarom moet je met een gids op pad gaan. Sommige lodges hebben een licentie waardoor de gidsen off-road mogen gaan en dat is fantastisch. Zo stonden wij urenlang naar leeuwen te kijken die net een prooi hadden gevangen, midden in de bush en met niemand anders om ons heen. Bovendien is het Manyoni Private Game Reserve, waar de gehele Big Five leeft, een van de mooiste game reserves van Zuid-Afrika. Het park bestaat deels uit bergen en de uitzichten zijn daardoor fenomenaal. Het is dus een feestje hier rond te rijden, zelfs als je geen dieren ziet.

Tips voor overnachten: wij sliepen bij de Mavela Game Lodge, welke meerdere zeer luxe tenten heeft te midden van het reservaat. Wij zagen vanaf onze eigen veranda continu wilde zwijnen en antilopen voorbijkomen. De luxe tent heeft een binnen- en buitendouche, een heerlijk groot bed en een woonkamer waar je ontspant. Ook biedt de lodge een prachtige bar en een zwembad. De lodge werkt op basis van all-inclusive. Niet alleen 2 gamedrives per dag en alle maaltijden zijn inclusief, maar ook alle drankjes. Tijdens de gamedrives met Mavela ga je off-road!

Addo Elephant Park

Mijn favoriete wildpark in Zuid-Afrika dat door de overheid wordt beheerd is het Addo Elephant Park. Mijn voorkeur gaat overduidelijk uit naar de privéreservaten, maar Addo verdient zeker een plek in dit lijstje. Bovendien is het ook fijn om soms minder uit te geven, want een selfdrive is vele malen goedkoper dan een gamedrive met gids. Het Addo Elephant Park is ooit opgericht om de 11 overgebleven olifanten in het gebied te beschermen, maar is tegenwoordig een van de grootste game reserves van Zuid-Afrika. Bovendien is de olifantenpopulatie sindsdien flink gestegen met ruim 600 stuks. Daardoor is de kans bijna 100% dat je ze hier ziet. Je hebt echter ook kans andere leden van de Big Five tegen te komen. Ik raad aan om vanaf openingstijd een selfdrive te maken, waarbij je meerdere loops kunt volgen.

Tips voor overnachten: het is mogelijk om in het Addo Elephant Park zelf te overnachten, bijvoorbeeld bij een van de zogeheten rest camps. Dit is echter heel basic en je moet zelf het eten verzorgen. In het park ligt slechts 1 luxe hotel en dat is het Gorah Elephant Camp, een 5-sterren lodge waar je overnacht in een luxe glamping tent. De kans is groot dat je vanaf je eigen terras olifanten ziet, want de lodge ligt tegenover een waterplas. Relaxen doe je in het zwembad en alle maaltijden zijn hier inbegrepen. Zelf sliepen wij bij de Bydand B&B, een hotelletje net buiten het park.

Leshiba Wilderniss Reserve

Tot slot wil ik het Leshiba Wilderness Reserve tippen, gelegen in het hoge noorden van Zuid-Afrika tegen de grens met Botswana en Zimbabwe. De uitzichten in dit wildpark zijn werkelijk spectaculair dankzij de verschillende valleien. Dit park is niet alleen geschikt voor het maken van safari’s, maar je kan hier ook prachtig hiken, mountainbiken en sterrenkijken. Hoewel hier niet de Big Five leeft, kan je hier wel een hoop gave dieren zien. Denk aan stekelvarkens, zebra’s, giraffen, luipaarden, hyena’s en andere wilde katten.

Tips voor overnachten: het is een must om bij de Leshiba Wilderness Lodge te overnachten, een waanzinnige accommodatie met een prachtig uitzicht op het reservaat. Je verblijft in een rondavel, een typisch Zuid-Afrikaans huisje, op een terrein dat vroeger daadwerkelijk een dorp was. Dineren doe je in een knusse ruimte bij de haardvuur met een prachtig uitzicht op de Soutpansbergen en vanuit het bad spot je wellicht zebra’s en giraffen!

Praktische tips voor een bezoek aan de wildparken in Zuid-Afrika

Wat is de beste tijd om op safari te gaan?

De meeste kans op het spotten van wildlife heb je altijd vroeg in de ochtend en aan het einde van de middag, vlak voordat het donker wordt. Overdag is het vaak te heet voor de meeste dieren en dus rusten zij op dat moment, waardoor er weinig beweging is en je de dieren minder snel ziet. Bovendien trekken ze dan meer naar de bosjes toe. Het maakt niet uit of je op een selfdrive gaat of op een gamedrive met gids… zorg dat je dit altijd vroeg in de ochtend of juist aan het einde van de middag doet.

Wat kost een gamedrive in Zuid-Afrika?

Boek je een gamedrive met gids voor een ochtend of middag? Dan ben je gemiddeld €68 per persoon kwijt. De prijzen zijn in veel parken ongeveer gelijk en een gamedrive duurt gemiddeld zo’n 4 uur. Deze kosten kunnen dus flink oplopen als je veel gamedrives doet. Boek je echter een luxe lodge in een reservaat? Dan zijn de gamedrives, net als de maaltijden, vaak inclusief. Meer informatie over de kosten in Zuid-Afrika lees je in mijn uitgebreide artikel daarover. In dat artikel vind je o.a. een hoop prijzen van verschillende excursies.

Meer van de auteur

Taroko (Gorge) National Park nabij Hualien bezoeken? 10 tips!

Taroko (Gorge) National Park nabij Hualien bezoeken? 10 tips!

Rondreis Zuid-Afrika in 3 weken? Dit is de ideale roadtrip!

Rondreis Zuid-Afrika in 3 weken? Dit is de ideale roadtrip!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *