Reisroute Zuid-Afrika (oost): deze mooie route wil je volgen!

Reisroute Zuid-Afrika (oost): deze mooie route wil je volgen!

Kies niet voor een route van Johannesburg naar Kaapstad

Veel reizigers kiezen ervoor om van Johannesburg naar Kaapstad te rijden (of vice versa) in slechts 3 tot 4 weken tijd. Ik vind dit om meerdere redenen erg zonde en ik raad deze route sterk af. Zuid-Afrika is ruim 29x groter dan Nederland. Als je van Johannesburg naar Kaapstad rijdt (uiterste oosten naar het uiterste westen), heb je maar weinig tijd om iedere bestemming op de route goed te ontdekken. Ook moet je veel mooie bestemmingen overslaan, omdat je hier simpelweg geen tijd voor hebt. Daarnaast valt me op dat veel reizigers op zo’n soort route een binnenlandse vlucht nemen van Durban naar Port Elizabeth of v.v. om tijd te besparen. Dit betekent dat je 2 verschillende huurauto’s moet boeken én dat je 2x een one way fee betaalt. Om al deze redenen raad ik 100% aan je te focussen op enkel het oosten of op het westen van Zuid-Afrika.

Een one way fee is een extra kostenpost die je betaalt als je de huurauto op een andere plek inlevert dan waar je deze hebt opgehaald. In bovenstaand geval betaal je 2x een one way fee: eerst voor de huurauto van Johannesburg naar Durban en dan voor de huurauto van Port Elizabeth naar Kaapstad. Zonde! Met mijn reisroute door Zuid-Afrika betaal je geen enkele one way fee, hoef je ook geen binnenlandse vlucht te boeken en heb je gedurende de hele reis 1 huurauto. Bovendien focus je je enkel op het oosten van Zuid-Afrika, waar je genoeg mooie plekken kan ontdekken.

De kaart met de uitgestippelde route door Zuid-Afrika

Hieronder vind je de kaart met mijn uitgestippelde route door Zuid-Afrika. Omdat de meeste vakantiegangers ongeveer 3 weken de tijd hebben, heb ik deze reisroute door Zuid-Afrika daar precies op afgestemd. Ook heb ik de reis zo gevarieerd mogelijk proberen te maken. Over iedere bestemming op onderstaande route heb ik een uitgebreid artikel vol leuke tips geschreven. Ik raad daarom aan ook door te klikken naar die specifieke artikelen voor meer inspiratie. Zoals eerder vermeld, is deze route volledig afgestemd op het avontuurlijke oosten van Zuid-Afrika. Wil je liever het westen aandoen? Bekijk dan deze Zuid-Afrika rondreis van 3 weken waarbij je een te gekke reis vanuit Kaapstad maakt.

Hoe verplaats je je van A naar B?

Voor deze route door Zuid-Afrika heb je absoluut een huurauto nodig. Het openbaar vervoer is immers zeer beperkt in Zuid-Afrika. Met een huurauto ben je flexibel en de wegen worden over het algemeen goed onderhouden. Wel dien je in Zuid-Afrika aan de linkerkant te rijden, maar daar ben je na een dag wel aan gewend. Een huurauto huur je het beste via Sunny Cars, een fijne maatschappij waarbij je standaard all-inclusive bent verzekerd. Wel zo fijn, want zo komen er geen onverwachte kosten bij en weet je ook zeker dat je goed bent gedekt. Bovendien staat Sunny Cars 24/7 voor je klaar en je wordt geholpen in het Nederlands.

De reisroute door Zuid-Afrika uitgestippeld

1.Johannesburg (2 nachten)

De reisroute start in Johannesburg, de grootste stad van Zuid-Afrika. Hoewel Johannesburg zeker niet de mooiste, leukste of veiligste stad is, heeft het wel degelijk interessante bezienswaardigheden. Zo is het een must het Apartheidsmuseum te bezoeken, een museum dat je alles leert over de Apartheid. In dit zogeheten segregratieysteem werden witte, gekleurde en zwarte mensen letterlijk van elkaar gescheiden. Deze rassensegregatie vond plaats tussen 1948 en 1990. Behoorlijk recent dus en daarom is het niet zo gek dat de littekens van deze vreselijke periode nog altijd goed zichtbaar zijn in Zuid-Afrika.

Tips voor slapen & vervoer: vliegen doe je op Johannesburg Airport en overnachten doe je het beste in de hippere wijk Maboneng, bijvoorbeeld in dit comfortabele appartement. Land je echter pas in de avond? Dan raad ik aan eerst een nachtje te verblijven bij een van de airporthotels, bijvoorbeeld bij het City Lodge Hotel. Het gebied rondom de luchthaven is immers niet de veiligste plek en het wordt sterk aangeraden dit in de avond te vermijden. Het City Lodge Hotel ligt binnen de muren van het vliegveld en dus hoef je niet naar buiten!

2.Welgevonden Game Reserve (2 nachten)

Op zo’n 3 uur rijden vanaf Johannesburg ligt een van mijn favoriete wildparken van Zuid-Afrika: het Welgevonden Game Reserve. Bovendien is dit een nog relatief onontdekte plek, terwijl de safari’s hier fantastisch zijn. In het Welgevonden Game Reserve leeft de gehele Big Five, maar je hebt ook kans ander wildlife tegen te komen. Denk aan hyena’s, cheeta’s, nijlpaarden en aardvarkens. Daarnaast zijn de landschappen in Welgevonden zeer gevarieerd, waarbij je het ene moment over open vlaktes rijdt en het volgende moment dichtbeboste terreinen trotseert. Inmiddels heb ik dit park meerdere keren bezocht en nog altijd ben ik razendenthousiast.

Tips voor slapen & vervoer: in het Welgevonden Game Reserve is het niet mogelijk een selfdrive te maken. Het is dus verplicht op een gamedrive met gids te gaan, wat bij de meeste lodges inclusief is. Wij sliepen de laatste keer bij de Laluka Lodge, een zeer luxe lodge te midden van het reservaat. Je overnacht hier in een huisje met een eigen terras, inclusief een plunge pool, een buitendouche en een enorm ligbad. Al het eten is inclusief, net als 2 gamedrives per dag. En terwijl je aan het lunchen bent, heb je misschien wel uitzicht op olifanten. Heb je wat minder budget? Kijk dan eens naar de Sekala Private Game Lodge, wederom gelegen te midden van het reservaat.

3.Panoramaroute (2 nachten)

Vervolg de reisroute door Zuid-Afrika met de Panoramaroute, een prachtige route langs verschillende uitzichtpunten en watervallen. Mijn favoriete stop aan de Panoramaroute is de Lisbon Falls, met 94 meter de hoogste waterval aan de route. Je kan de waterval vanaf 3 verschillende platformen bekijken en vooral tijdens de zonsondergang is het een magische plek. De Panoramaroute biedt echter meer mooie stops waar je de hele dag voor kunt uittrekken.

Tips voor slapen & vervoer: de stops aan de Panoramaroute hebben allemaal voldoende parkeergelegenheid, waardoor het heel fijn is de route met eigen auto te rijden. De beste uitvalsbasis voor de Panoramaroute is het dorpje Graskop. Dit dorpje stelt niet veel voor, maar het heeft wel wat restaurants. Overnachten deden wij bij de Quaint Luxury Villas, een mooie plek met openhaard en ligbad. Het enige nadeel is dat de kamers geen douche hebben. In dat geval kan je beter A Pilgrims Nest boeken.

4.Krugerpark (3 nachten)

Met een kleine 20.000 vierkante kilometer is het Krugerpark het grootste wildreservaat van het hele continent Afrika waar je ongetwijfeld een hoop wildlife spot. Het gebied strekt zich uit over verschillende provincies in Zuid-Afrika en je kan het Krugerpark opsplitsen in een gedeelte dat door de overheid wordt beheerd en een gedeelte dat uit verschillende privéreservaten bestaat. Hoewel er geen hekken zijn geplaatst tussen de privéreservaten en het openbare deel, zijn er wel degelijk verschillen tussen de gebieden. Wat die verschillen precies zijn, lees je in mijn artikel met tips voor het Krugerpark. Mijn voorkeur gaat uit naar een privéreservaat, omdat dit net wat specialer is. Daarbij kozen wij om een aantal nachten door te brengen in het Sabi Sands Reserve, het gedeelte in het Krugerpark waar de meeste katachtigen leven. Denk aan luipaarden, leeuwen en cheeta’s!

Tips voor slapen & vervoer: in het gedeelte dat door de overheid wordt beheerd, is het toegestaan een selfdrive te maken. In de privéreservaten is dit niet mogelijk en dus ben je verplicht op een gamedrive met gids te gaan. Ondanks het hoge kostenplaatje is een gamedrive met gids veel gaver, omdat de gidsen in de privéreservaten off-road mogen gaan en je daardoor meer kans hebt wildlife te spotten. Wij sliepen zelf bij de Umkumbe Bush Lodge in Sabi Sands en dat was geweldig. Je overnacht in een luxe tent midden in het reservaat, waardoor je ‘s nachts de geluiden van de dieren hoort. Zo hadden wij iedere nacht een aantal hyena’s rondom de tent. De tenten bieden alle comfort die je nodig hebt, met een groot bed, een badkamer en een veranda. Alle maaltijden zijn inclusief, net als 2 gamedrives per dag. Een heerlijke plek!

5.eSwatini (1 of 2 nachten)

Nadat je hopelijk alle leden van de Big Five hebt gespot, is het tijd om door te reizen richting het zuidoosten van Zuid-Afrika. De snelste route naar het zuiden is dwars door eSwatini (voorheen Swaziland), een koninkrijk dat volledig wordt omsloten door Zuid-Afrika en Mozambique. Leuk om dit dus mee te pakken tijdens je reis! Ook hier kan je op zoek gaan naar wilde dieren en activiteiten ondernemen als hiken & mountainbiken.

Tips voor slapen & vervoer: gezien je officieel de oversteek maakt naar een ander land, moet je eerst bij de autoverhuurder controleren of dit wel is toegestaan. Meestal is dit wel het geval, maar je dient dit wel aan te geven. Je hebt immers een speciaal papiertje nodig om de oversteek te maken. Houd er rekening mee dat de meeste verhuurders hier kosten voor in rekening brengen. Onze verhuurder bracht vrij veel kosten in rekening en dus besloten wij om niet naar eSwatini te gaan en hieromheen te rijden. Waren wij wel naar eSwatini gegaan? Dan hadden we hoogstwaarschijnlijk de Mantenga Lodge geboekt!

6.Kosi Bay (2 nachten)

Vervolg de route door Zuid-Afrika met een van mijn favoriete plekken: Kosi Bay! Dit merengebied is officieel onderdeel van het iSimangaliso Wetland Park, gelegen tegen de grens met Mozambique. Kosi Bay bestaat uit 4 meren die met elkaar in verbinding staan en die uitmonden in zee. Hier kan je tal van activiteiten ondernemen als kajakken, hiken, snorkelen, varen en vogels spotten. Kosi Bay is met haar stranden en bossen totaal anders dan de andere plekken op deze reisroute en juist dat maakt het zo leuk. Bovendien is Kosi Bay vrij onbekend, waardoor het nog lang niet wordt overspoeld door toeristen.

Tips voor slapen & vervoer: het is een must te overnachten bij de Kosi Forest Lodge, een heerlijke plek midden in de forest. Overnachten doe je in een boshuisje waarbij je in slaap valt met de geluiden van vogels. Het huisje heeft een veranda, een enorm tweepersoonsbed en een heerlijk buitenbad. In de avond wordt het zandpad naar je boshuisje verlicht met fakkels en er hangt een gemoedelijke sfeer. Alle héérlijke maaltijden zijn inclusief, net als verschillende activiteiten. Bovendien biedt de Kosi Forest Lodge een zwembad met uitzicht op een meer vol nijlpaarden. Dit is tevens de beste plek om de zonsondergang te bekijken, want die zijn hier fenomenaal. Houd er rekening mee dat je Kosi Bay enkel kan bereiken met een 4×4. Heb je die niet? Geen zorgen: bij de lodge kan je een 4×4 transfer boeken. Je eigen auto kan je dan kosteloos parkeren op een beveiligd terrein.

7.Optioneel: Thonga Beach (2 nachten)

Wederom gelegen in het iSimangaliso Wetland Park vind je de Thonga Beach Lodge, een geweldige accommodatie die direct aan een prachtig strand is gelegen. Dit is dan ook een van de mooiste stranden die ik in Zuid-Afrika heb gezien. Ook bij deze lodge kan je enkel komen met een 4×4, maar je kan een transfer bijboeken waarbij je met een jeep wordt opgehaald. Je verlaat de bewoonde wereld en komt echt in een paradijs terecht. De lodge is werkelijk prachtig, met allerlei zithoekjes, een bar en een mooi dek aan het strand. Wederom zijn hier alle maaltijden inbegrepen, net als verschillende excursies. Zo gingen wij met een gids mee snorkelen, gingen we op zoek naar schorpioenen tijdens een avondtour en dronken we een sundowner aan een meer in de buurt.

Deze bestemming benoem ik als optioneel, omdat hier wel een flink prijskaartje aan hangt. Zo kost een overnachting voor 2 personen vanaf €571 (komt neer op €285 per persoon). Dit is wel inclusief een waanzinnig mooi huisje, alle maaltijden en verschillende activiteiten, maar ik kan me ook voorstellen dat je dit te prijzig vindt. Wel is het een heerlijke plek en compleet anders dan de rest van Zuid-Afrika.

8.Manyoni Private Game Reserve (2 nachten)

Net als Sabi Sands in het Krugerpark en het Welgevonden Game Reserve is dit ook een van mijn favoriete wildparken van Zuid-Afrika. Manyoni betekent in het Zulu ‘’the reserve of birds’’ en het park doet zeker zijn naam eer aan. Zo komen hier maar liefst 420 verschillende vogels voor, een walhalla voor birders dus! Daarnaast leeft de gehele Big Five in het park, net als hyena’s, wilde honden, cheetahs, nijlpaarden, aardvarkens en meer. Manyoni is wederom een privéreservaat en dit betekent dat je geen selfdrives kan maken en verplicht bent met een gids op pad te gaan. Sommige gidsen hebben een licentie om off-road te gaan, waardoor je de ultieme safari-ervaring hebt. Qua landschappen vonden we dit misschien wel het mooiste wildpark van Zuid-Afrika.

Tips voor slapen & vervoer: hoewel een selfdrive niet is toegestaan, mag je wel naar binnen rijden tot aan je lodge. Wij sliepen bij de Mavela Game Lodge en onderweg hiernaartoe heb je al kans dieren te spotten. De lodge biedt zeer luxe tenten, elk met een enorm terras vanwaar je uitzicht hebt op de dieren. Iedere dag zagen wij wilde zwijnen en antilopen voor onze tent lopen. Aan luxe ontbreekt het hier niet, met o.a. een eigen huiskamertje en een luxe badkamer met verschillende douches, zowel binnen als buiten. De Mavela Game Lodge werkt op basis van all-inclusive. Daardoor zijn niet alleen alle maaltijden en 2 gamedrives per dag inclusief, maar ook alle alcoholische versnaperingen. Bovendien heb je de optie om een gamedrive in te ruilen voor een bush walk, waarbij je met een gecertificeerde en gewapende gids door het reservaat wandelt. Ontzettend spannend en een once-in-a-lifetime ervaring!

9.St Lucia (2 of 3 nachten)

Hoewel St Lucia een van de bekendste plekken is op deze reisroute door Zuid-Afrika, is het wel mijn minst favoriete plek. Toch wil ik hem niet weglaten uit deze route, want voor velen is St Lucia een hoogtepunt. Hier heb je immers de kans honderden nijlpaarden te zien in het nabijgelegen meer. Een van de leukste dingen om te doen is deze boottour, waarbij je nijlpaarden van dichtbij bewondert. De kans op het zien van deze giganten is vrijwel 100%, gezien hier zo’n 800 stuks leven. Daarmee is dit de grootste populatie nijlpaarden in heel Zuid-Afrika. Ook is het leuk een selfdrive te maken door een deel van het iSimangaliso Wetland Park tot aan het strand Cape Vidal. Let op: dit is een heel ander gedeelte van iSimangaliso dan het eerdergenoemde Kosi Bay en Thonga Beach.

Tips voor slapen & vervoer: wij sliepen zelf een aantal nachten bij de Lidiko Lodge, een boutiquehotel op loopafstand van alle restaurantjes. Het hotel heeft een prachtige tuin met zwembad waar je aan het einde van de dag ontspant. De kamers zijn ietwat oubollig, maar wel comfortabel. Een kamer boek je vanaf €105 per nacht inclusief ontbijt. Een andere goede optie is de Leopard Corner Lodge.

10.Optioneel: Hluhluwe-Imfolozi Park (1 of 2 nachten)

Kan je geen genoeg krijgen van safari’s of heb je voldoende tijd? Voeg dan het Hluhluwe-Imfolozi Park toe aan de reisroute door Zuid-Afrika! Ik heb dit als optionele bestemming toegevoegd, omdat de meeste reizigers het park bezoeken als dagtrip vanuit St Lucia. Vanaf St Lucia is het slechts 1 uur rijden en dus heb je hier niet per se een overnachting nodig. Zelf sliepen we wel 2 nachten in het Hluhluwe-Imfolozi Park en hoewel dat zeker een meerwaarde was, vond ik de safari’s in dit park minder gaaf dan in de eerdergenoemde parken. Een dagtrip is wat mij betreft dus voldoende, waarbij je de keuze hebt uit een selfdrive of om op een gamedrive met gids te gaan. Voor Hluhluwe raad ik een selfdrive aan, want dit is vele malen goedkoper (je betaalt alleen entree) en de gidsen mogen toch niet off-road gaan.

Tips voor slapen & vervoer: zoals je hierboven hebt gelezen, mag je in Hluhluwe een selfdrive maken. Dit is immers een park dat door de overheid wordt beheerd. Daarom is het ook niet verplicht een overnachting te boeken in het park. Wil je hier wel graag overnachten? Dan kan je kiezen uit een aantal basic kampen óf je overnacht bij de Rhino Ridge Lodge. Hier verbleven we zelf 2 nachten en dit was een van de mooiste lodges waar wij hebben geslapen in Zuid-Afrika. Het is een prachtige lodge, waarbij je een gigantische kamer krijgt met uitzicht op het reservaat. Vanuit het bad zie je giraffen lopen, het bed slaapt heerlijk en een wijntje drink je bij je eigen openhaard. Alle maaltijden zijn hier inclusief, net als 2 gamedrives per dag.

11.Drakensbergen (2 of 3 nachten)

De laatste bestemming op deze reisroute door Zuid-Afrika is de Drakensbergen, een bergketen van 1.000 kilometer lang met pieken boven de 3.000 meter. Dit is de ultieme plek om fantastische hikes te maken en op zoek te gaan naar watervallen, poelen, rivieren, grotten en eeuwenoude rotstekeningen van de San. De Drakensbergen kan je onderverdelen in verschillende nationale parken, waar vervolgens allerlei trails zijn uitgezet. Ook kan je hier mountainbiken, een ballonvaart maken en meer spannende activiteiten ondernemen.

Tips voor slapen & vervoer: wij sliepen zelf bij de Three Tree Hill Lodge, een fantastische accommodatie met een enorm terrein waar verschillende huisjes op staan. De huisjes zijn heel knus en kleurrijk, met een mooi uitzicht op een wildreservaat. De lodge heeft allerlei leuke hoekjes gecre?erd, inclusief een zwembad, een bibliotheek en zelfs een wijnkelder waar je je eigen fles(sen) mag uitkiezen. Alle maaltijden zijn inbegrepen als je hier overnacht, maar het is zeker geen goedkope accommodatie. Een budgetvriendelijk alternatief is de Kezlyn Farm Cottages, ook een prachtige accommodatie met een goede ligging ten opzichte van de verschillende nationale parken in de Drakensbergen. Je overnacht in een luxe, moderne chalet met een enorme raampartij waardoor je opstaat met een weids uitzicht!

De reisroute door Zuid-Afrika uitbreiden?

Bovenstaande reisroute door Zuid-Afrika is goed te doen als je precies 3 weken de tijd hebt. De afstanden op deze route zijn niet enorm en je doet het redelijk rustig aan, terwijl je wel een hoop mooie plekken ontdekt. Heb je langer dan 3 weken de tijd? Dan raad ik aan geen nieuwe plekken toe te voegen aan de reis, maar om juist op een aantal plekken een nachtje toe te voegen. Dit zou ik als eerste toevoegen bij de Drakensbergen, omdat dit gebied enorm is en je hier wel een week voor zou kunnen uittrekken. Ook zou ik kiezen voor een extra nachtje in het Welgevonden Game Reserve, het Manyoni Private Game Reserve en in het Krugerpark. Je zou voor deze route dus ook gemakkelijk 4 weken kunnen uittrekken!

Praktische tips voor deze route door Zuid-Afrika

Wat is de beste tijd om naar Zuid-Afrika te gaan?

Je kan bovenstaande route door Zuid-Afrika het hele jaar volgen, maar er zijn wel verschillen tussen de winter en zomer. Wij waren hier in de Zuid-Afrikaanse winterperiode (juni tot augustus) en dit had zijn voor- en nadelen. Het grote voordeel van de winterperiode is dat de begroeiing lager is en je daardoor wildlife sneller spot. Dit is daarom de beste reistijd voor het maken van safari’s. Een ander voordeel is dat het minder druk is en als gevolg daarvan liggen de prijzen lager. Het enige nadeel is dat ze in deze periode veel stukken grond verbranden, omdat dit schijnbaar goed is voor het verbouwen van gewassen. Vooral rondom de Drakensbergen gebeurde dit veel en daardoor waren de bergen helaas minder groen. Het voordeel van de Zuid-Afrikaanse zomerperiode is dat de landschappen groener zijn en je meer kans hebt op lekker weer, hoewel het in het oosten van Zuid-Afrika het hele jaar door warm en zonnig is. Wel liggen de prijzen hoger en is het drukker.

Wat kost 3 weken Zuid-Afrika?

Voor deze reisroute van ongeveer 3 weken in Zuid-Afrika zou ik rekenen op €1.600 tot €2.400 per persoon.

Meer van de auteur

Cederberg in Zuid-Afrika bezoeken? De 4 leukste tips!

Cederberg in Zuid-Afrika bezoeken? De 4 leukste tips!

Taitung in Taiwan bezoeken? 8 leuke tips!

Taitung in Taiwan bezoeken? 8 leuke tips!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *