Wat kan je precies verwachten van de treinrit in Sri Lanka?
De treinreis van Kandy naar Ella wordt regelmatig bestempeld als een van de mooiste treinreizen ter wereld. En naar mijn mening is dit zeker terecht, want de uitzichten onderweg zijn fantastisch. Zo wisselt het dichtbegroeide regenwoud met watervallen zich af met heuvels vol felgroene theevelden. Ook passeer je onderweg een hoop bergdorpjes, waar kindjes naar je zwaaien en je een betere indruk krijgt van het lokale leven in het binnenland. En hoewel een treinrit van 7 uur vrij lang klinkt, vliegt de tijd ook zo voorbij.
Waar kan je allemaal instappen?
Van Kandy naar Ella of vice versa (7 tot 8 uur)
De treinrit begint officieel in Peradeniya (1 halte voor Kandy) en eindigt officieel in Demodara (1 halte na Ella). Daarom stappen de meesten in bij Kandy en uit in het bergdorpje Ella, een van de leukste plekken om te bezoeken tijdens je vakantie in Sri Lanka. Begin je in Kandy en eindig je in Ella, dan wordt de route met het uur mooier. Het is dan ook aan te raden om de reis in deze volgorde te maken, omdat je het mooiste voor het laatst bewaard. Doe je de reis andersom? Dan start je meteen met de mooiste uren en eindig je in de drukke stad, hoewel dit traject minder druk is.
Van Nuwara Eliya naar Ella of vice versa (2,5 uur)
Vind je 7 tot 8 uur te lang? Dan kun je ook besluiten om halverwege in te stappen, bij Nuwara Eliya om precies te zijn. Dit bergstadje straalt Engels kolonialisme uit en wordt geroemd om haar prachtige theeplantages. Het voordeel van deze rit is dat je precies het mooiste gedeelte van de hele treinrit aandoet. Mede daarom is deze route erg populair onder reizigers. Kies je voor deze optie? Dan stap je officieel op bij het station van Nanu Oya, zie deze locatie.
Van Kandy naar Nuwara Eliya of vice versa (4 uur)
Tot slot kan je de route van Kandy naar Nuwara Eliya doen of andersom, een rit van ongeveer 4 uur. Dit is de minst populaire keuze, omdat je dan net niet het mooiste deel van de gehele treinrit aandoet. Desalniettemin is het een toffe rit, want je komt alsnog langs allerlei bergdorpjes en aan het einde van de rit bewonder je de eindeloze theevelden.
Uit welke tickets en klassen kan je kiezen?
Welk treinticket je hebt, is van essentieel belang om de treinrit goed te ervaren. Bij slechte tickets sta je immers als sardientjes in de trein en is de kans erg klein dat je überhaupt wat van het uitzicht kan zien. Hieronder lees je welke tickets en klassen mogelijk zijn.
First Class
Dit is de meest comfortabele klasse, waarbij je standaard gereserveerde stoelen hebt die tevens kunnen draaien. Zo reis je altijd in de goede rijrichting. Los van fijne stoelen heeft de 1e klas ook airco. Het enige nadeel is dat de deuren en ramen in 1e klas niet opengaan, iets wat de meeste reizigers juist een grote meerwaarde vinden.
First Class Observation Car
De 1e klas heeft vaak nog een aparte wagon, ook wel Observation Class genoemd. Deze coupe is grotendeels gemaakt van glas, waardoor je volop kan genieten van de mooie uitzichten onderweg. Houd er rekening mee dat tickets voor deze klasse duurder zijn en dat ook hier de ramen en deuren niet open kunnen.
Second Class Reserved Seats
De populairste klasse is de 2e, omdat hier zowel de deuren als de ramen open kunnen. Bovendien zijn de stoelen hier ook comfortabel. In de 2e klasse heb je keuze uit reserved seats en non-reserved seats. Als je een ticket met een gereserveerde stoel koopt, dan ben je verzekerd van een zitplek in de trein. Bovendien zit je dan in een aparte coupe, waardoor alleen de mensen die daadwerkelijk hier een zitplek hebben gekocht de coupe in kunnen. Daardoor is het hier heerlijk rustig, kan je uit het raam kijken en kan je ook af en toe lopen zonder je plek kwijt te zijn.
Second Class Non-reserved Seats
Ook kan je een ticket kopen in de 2e klasse voor een vrije plek, waardoor je geen garantie hebt op een zitplek. Aangezien het gros van de mensen non-reserved seats heeft, zijn de coupés van deze klasse vrijwel altijd bomvol. Daardoor is de kans op een zitplek erg klein en moet je hoogstwaarschijnlijk de hele rit staan. De 2e keer dat ik deze treinrit deed, had ik non-reserved kaartjes voor de 2e klasse en ik paste zelfs niet meer in de coupe omdat het te vol was. Daardoor moest ik in de, wederom overvolle, 3e klas non-reserved coupe staan.
Third Class Reserved Seats
Deze klasse lijkt erg op de 2e klas met gereserveerde stoelen, alleen is de 3e klasse wat meer basic. De stoelen zijn iets minder comfortabel, maar alsnog prima te doen. Bovendien kunnen ook hier de ramen en deuren open, wat lekker is voor de ventilatie. Ook hier geldt dat de coupe alleen toegankelijk is voor mensen die daadwerkelijk een gereserveerde stoel in deze klasse hebben, waardoor het ook hier lekker rustig is.
Third Class Non-reserved Seats
Tot slot heb je ook niet-gereserveerde stoelen in de 3e klasse. Dit is de goedkoopste coupe, waardoor je hier de meeste locals ziet. Ook in deze coupe is het altijd ontzettend druk, omdat bijna iedereen non-reserved seats heeft. De kans op een zitplek is erg klein, tenzij je geluk hebt en je toevallig als een van de eersten in kan stappen. De laatste keer moest ik verplicht in deze coupe staan, omdat de non-reserved coupe in de 2e klasse (waar ik een ticket voor had) overvol was. Uiteindelijk heb ik urenlang als een sardientje in dezelfde positie in de trein gestaan.
Wat is het beste ticket?
Naar mijn mening is het beste ticket de 2e klas reserved seats, omdat je dan in de deuropening naar buiten kan turen en de ramen open zijn. Bovendien heb je dan een zitplek en is de coupe rustig. Lukt het je niet om dit ticket te bemachtigen? Probeer dan de 3e klas reserved seats, de eerste klas of de eerste klas in de observatiewagen. Eigenlijk zijn alle tickets goed waarbij je een gereserveerde stoel hebt. Zijn deze tickets al vergeven en kan je alleen nog een non-reserved seat krijgen? Sla de treinrit dan over, want dan is het niet de moeite waard. Los van dat je waarschijnlijk moet staan en je gepropt staat, is de kans erg klein dat je wat van het uitzicht kan zien. De autorit van Kandy naar Ella is wederom erg mooi, dus je kunt ook besluiten de route af te leggen per tuktuk of auto.
Is het niet gelukt om gereserveerde stoelen te bemachtigen en wil je toch heel graag de treinreis maken? Stap dan niet in bij Kandy, maar bij het station net voor Kandy (Peradeniya). Aangezien vrijwel iedereen in Kandy opstapt, is het bij het station daarvoor een stuk rustiger en heb je meer kans op een zitplek. Hetzelfde geldt als je de treinrit andersom doet. Stap in dat geval niet in bij Ella, maar bij Demodara (het startpunt, 1 station voor Ella). Daarnaast is het traject van Ella naar Kandy rustiger dan andersom.
Hoe en waar boek je de tickets?
Precies 30 dagen voor vertrek gaan de kaarten in de verkoop en dan moet je eigenlijk zo snel mogelijk handelen, want de reserved seats in 1e, 2e en 3e klasse zijn behoorlijk snel volgeboekt. Je kunt de tickets via deze website kopen. Het is mogelijk om de tickets maanden van tevoren aan te vragen en zij zorgen ervoor dat de tickets meteen 30 dagen voor vertrek, wanneer de reserveringen opengaan, voor je worden geboekt. Zo weet je zeker dat je een gereserveerde stoel bemachtigt en ben je er als eerste bij. Je hoeft niet per se voor het traject Kandy – Ella of v.v. te kiezen, maar je kunt ook een korter traject kiezen (bijvoorbeeld Nuwara Eliya – Ella) als je niet de gehele 7 uur durende treinrit door Sri Lanka wilt maken.
Tickets voor 2e en 3e klasse met non-reserved seats kun je juist ter plekke bij het treinstation kopen op de dag van vertrek. Deze kaartjes zijn namelijk ongelimiteerd en dat is ook precies de reden waarom deze coupés ontzettend vol zijn.
Meer praktische tips voor de mooiste treinrit van Sri Lanka
Los van de mogelijke tickets en de verschillende klassen, zijn er meer tips die handig zijn om voor vertrek te weten. Hieronder volgen meer praktische tips voor de treinreis, hoewel dit ook voor meer trajecten in Sri Lanka geldt.
- De treinen in Sri Lanka kampen helaas met veel vertragingen, juist omdat het zo ontzettend druk is en het lang duurt voordat iedereen is ingestapt. Wees dus flexibel en plan niets te strak, want de treinreis kan zomaar langer duren.
- Doe je de hele treinreis van Kandy naar Ella of vice versa in Sri Lanka? Boek dan tickets voor de ochtend, want je wilt natuurlijk niet de laatste uren in het donker rijden.
- Wil je een korter traject doen? Dan is het slimmer om tickets voor het einde van de ochtend of het begin van de middag te kopen, want die treinen zijn minder populair.
- Neem zoveel mogelijk eten en drinken mee. Er komen regelmatig locals in de trein die eten en drinken verkopen, maar dit zijn vaak enkel snacks.
- Neem een trui of vest mee, want het kan op een gegeven moment fris worden in de bergen. Bovendien staan alle ramen vaak open.
- Bewaar je kaartje goed, want het kan zijn dat hier naar wordt gevraagd. Het controleren van de tickets doen ze soms pas als je de trein weer uitstapt, dus bewaar het kaartje tot het laatste moment.
Tip voor een alternatieve treinreis in Sri Lanka
Vind je het traject tussen Kandy naar Ella veel gedoe en wil je er zeker van zijn dat je in alle rust kan genieten van een mooie treinrit in Sri Lanka? Kies dan voor de treinreis van Ella naar Badulla, een traject dat een stuk minder populair maar toch prachtig is. Deze treinreis is slechts een paar keer per dag beschikbaar en het is daarbij aan te raden om de vroegste trein te nemen (vertrekt tussen 06:30 – 07:00 maar de tijden kunnen wijzigen). Dit traject duurt ongeveer een uur en voert je o.a. langs de beroemde Nine Arch Bridge. Tickets kosten minder dan een euro per persoon en eenmaal in Dambulla kan je de trein weer terugpakken naar Ella of je gaat met de tuktuk terug. Spreek in dat laatste geval wel een prijs af voordat je de tuktuk instapt.